Blog

Vanaf 1 maart 2024 heb ik, samen met Dorine Haveman, een atelier in de CultuurHoek.  Een plek om op afspraak mensen te ontvangen en workshops te geven

Fijn dat ik steeds weer nieuwe, uitdagende en interessante opdrachten krijg

Nieuwe trouwringen van oude trouwringen, een stukje van een trouwring van opa verwerkt in een ring, van een trouwring een vriendschapsring gemaakt, van een deel van een ring een kastje gemaakt voor een mooie steen en een gehamerde armband en allerlei oorstekers van zilver. De opdrachten die ik krijg worden in overleg ontworpen en gemaakt. De eigenaren van onderstaande sieraden waren allemaal blij met het resultaat. Gisteren oude sieraden gesmolten en gewalst, zodat ik volgende week weer verder kan met het maken van stapelringen voor een verjaardag van een dochter, een nieuwe ring van de trouwring van een overleden echtgenoot,  twee trouwringen van overleden ouders verwerken in een ring met een blauwe saffier, van een kapotte oude zegelring en wat andere sieraden een nieuw sieraad maken en ik ga kijken of ik van een oud horloge nieuwe sieraden voor drie volwassen kinderen kan maken. Iedere opdracht is weer anders en een uitdaging.  Het is soms heel inspannend, soms lastig als het materiaal niet mee wil werken, maar over het algemeen heel mooi en dankbaar werk. 

Wat te doen met oude waardevolle sieraden die je zou willen dragen of gebruiken, maar die niet passen of jouw stijl niet zijn?

Zou je samen met mij een nieuwe sieraad willen ontwerpen, dat ik dan in overleg met jou maak? Maak dan vrijblijvend een afspraak en kom langs bij Partners in Ambacht als ik in de winkel sta.

Wat kan je doen met oude en kapotte zilveren sieraden boordevol herinneringen?

Daar kun je door mij nieuwe sieraden van laten maken. Sieraden waarin al je herinneringen van jaren verenigd worden. Heb je nog oude ringen, oorbelletjes van toen je een kind was? Of nog iets van je (groot) ouders wat ergens in een bakje ligt? ​ Regelmatig krijg ik het verzoek om van oude trouwringen een mooi nieuw sieraad te maken. Of een stukje van een oud sieraad te verwerken in een trouwring, maar ik krijg ook gewoon  diepvrieszakjes met allerlei kapotte oude sieraden in de brievenbus met het verzoek iets moois te ontwerpen. Dat ontwerp doen we samen waarbij ik rekening hou met je budget en we houden contact via whatsapp. Ik vind dit een hele fijne manier van werken om samen iets moois te creëren wat met plezier gedragen wordt.  En het idee dat al je sieraden met goede herinneringen in die ene ring of hanger verwerkt zijn is heel waardevol. Vind je niet?

Mijn passie : van hergebruikte materialen mooie nieuwe sieraden creëren

Gelukkig verveel ik me nooit. Kan ook eigenlijk niet met een winkel én een eigen bedrijf. Onze winkel Partners in Ambacht is gewoon (met maatregelen) open gebleven en ik ben thuis bezig met een aantal mooie opdrachten. Heel vroeg in de ochtend hardlopen, 's avonds en in het weekend wandelen, lezen, lekker koken en in de tuin werken. Ik hoop dat we 15 juni het bericht krijgen dat we weer naar ons huis in Frankrijk kunnen. We moeten nog een aantal klussen doen voordat ik daar mijn workshops kan geven. Jammer genoeg lukt dat niet meer in het najaar. Ik heb goede hoop op volgend jaar in het voorjaar .

Druk bezig geweest met leuke opdrachten en workshops

Trouwringen van Fairtrade goud met het thema stroming, verschillende ringen van zilver en goud met stenen, een persoonlijk cadeau voor een dirigent, een workshop hangertje maken van zilver bestek en een mevrouw vroeg zich af waar ze een hanger kon vinden van een ginkgoblad. Nou mevrouw dan bent u aan het goede adres: ik maak er één voor u! 

Kun je iets moois voor me ontwerpen van deze oude trouwringen?

Ja dat kan, maar ik moet altijd een slag om de arm houden qua tijd en kosten. Het gaat namelijk bijna altijd anders dan ik gedacht had. Sommige opdrachten zijn ronduit een grote uitdaging. Geen (oude trouw)ring is het zelfde. Je weet nooit precies uit welk materiaal de ring bestaat. Sommige ringen zijn hol van binnen en andere vallen in tig stukjes uit elkaar bij het gloeien. Vaak moet ik eigen goud toevoegen om er goed mee te kunnen werken. De laatste weken ben ik twee keer helemaal opnieuw moeten beginnen terwijl ik al een aantal dagen met een opdracht bezig was. Wat ik per uur verdien? Soms maar 0,50 en soms nog minder. 

De speld van een zilveren lepel voor de Dichter op de Heuvelrug

Van de bak van een zilveren lepel heb ik een speld ontworpen en gemaakt. Een schrijfveer met de punt midden in het logo van de Gemeente Utrechtse Heuvelrug. De speld is gegraveerd met de tekst: Dichter op de Heuvelrug Dit was een hele leuke opdracht om te ontwerpen en te maken.

Een zakje kapotte gouden oorbellen en ring kan je daar wat mee?

Mirjam mijn zus is over twee weken jarig en ik wil haar een bijzonder cadeau geven. Ik zit te denken aan een hangertje. Iets liefs, waarmee de warme onderlinge band in de familie tot uitdrukking komt. Ik heb nog een zakje met gouden oorbellen en een ring liggen, kan je daar wat mee? Ja hoor! Een beetje kort dag, maar dit soort opdrachten vind ik eigenlijk het leukst. Met verschillende diktes, rond en vierkant draad één geheel maken. De kunst is om de hele hanger, dus ook het oogje te maken van wat je hebt gekregen. Ze vindt de hanger prachtig. Kijk eens hoe ze straalt. Dankjewel lieve Mirjam voor dit prachtige sieraad.

Waarom ik het mooiste beroep van de wereld heb. 

Toen ik jong was wilde mijn moeder me altijd zo graag een ring geven. Ik gaf haar nooit de kans. Een ring hoefde voor mij niet zo. Een jaar of 15 geleden kreeg mijn moeder dementie. Zonder het te beseffen gaf ze ons tijdens dit jarenlange proces heel veel moois. In die jaren werd in mij het idee geboren  om na haar dood, speciaal ter ere van haar, een ring te laten smeden. Ik voelde: dan ben ik eraan toe om een ring te gaan dragen. Een jaar na mams overlijden sloeg ik toevallig het blad ‘Heuvelrug Magazine’ open en zag daarin het artikel over Mirjam. Zij was precies wat ik zocht: een edelsmid die ook duurzaam wil werken zodat ik niet alleen een mooi, maar ook een zuiver, sieraad zou krijgen. Al lezende kwam ik op het idee om als basis voor de ‘moederring’ een zilveren armband te laten gebruiken die ik ooit van mijn ouders had gekregen. Het was heel leuk om met Mirjam van gedachten te wisselen over hoe het moest worden. Ze gaf direct aan wat ik ongeveer kon verwachten van werk dat met de hand gesmeed is en wat zij op dat moment dacht dat de mogelijkheden met deze armband zouden kunnen zijn. Geen moment heeft ze eigen ideeën aan mij opgedrongen, ze luisterde heel aandachtig en volgde steeds wat ik aangaf. Ik gaf aan welke symbolen voor mij belangrijk zouden zijn op de ring. Toen de basisring eenmaal gesmeed was, ontdekte ik dat een overblijfsel van de armband ook een mooi relief bovenop de ring zou kunnen geven. Mirjam ging het proberen en het lukte. Mijn ‘moederring’ is prachtig geworden en ik weet zeker dat mijn moeder in de Verte glimlacht en heel tevreden fluistert: eindelijk heeft ze een ring! Mariëlle